Kuukausikolumni: Yritystoiminta lisää yhteisöllisyyttä

Published on 26 May 2020 at 22:24

Rakentaminen ja yrittäminen ovat olleet aina Habbo hotellin kulmakiviä. Oli kysymyksessä tavarakauppa tai ammattimaisen kaltainen liiketoiminta. Miten hotellin yritystoiminta on muuttunut vuosien aikana, kuinka tavarakauppa teki tilaa hotellissa ja mikä niiden tulevaisuus on?

Hotellin ammattimainen yritystoiminta on paikoin muuttunut kymmenessä vuodessa, mutta samankaltaisuuksia vuosikymmenten välissä on nähtävissä. Edelleen lentokentät, pankit ja muut yritykset harjoittavat liiketoimintaa, kuten ne harjoittivat vuonna 2010, ja näiden omistajat työllistävät kymmenittäin eri hotellin käyttäjiä koko ajan. Ammattilaisiksi itseään kutsuneet työntekijät olivat mielissään päästyään samanmielisten hahmojen seuraan tienaten samalla ylimääräisiä Habbo-kolikoita tai tavaroita. Tiiviin työyhteisöstä tekeekin juuri työntekijät ja heidän keskinäinen vuorovaikutuksensa toisiinsa.

Palkanmaksu sekä työntekijät ovat yksi muuttuneimpia osia viimeisen vuosikymmenen aikana. Aikanaan työntekijä saattoi saada palkkaa satunnaisesti Habbo-kolikoina, mutta kuitenkin lähinnä tavarana. Useita yrittäjiä moitittiin, kun he eivät lupauksista huolimatta maksaneet tuolloin mitään henkilöstölleen. Tällaiset yrittäjät saivatkin nopeasti maineen huijareina eikä kukaan halunnut lopulta työllistyä yrityksen palvelukseen. Koska hotellin kohderyhmänä oli noihin aikoihin erityisesti lapset tai varhaisteini-iän saavuttaneet käyttäjät, näiltä työntekijöiltä ei voinut myöskään tuolloin odottaa suuria tekoja tai ymmärrystä siitä, mitä heiltä lopulta vaadittiin työnsä loppuun asti suorittamiseksi.

Muutos nykyisyyteen on ollut monivaiheinen ja alkoi vuonna 2011, kun eri roolipeliryhmät ja erityisesti aatelisroolipeli teki toisen tulemisensa vuoden 2008 ilmestymisensä jälkeen. Aatelisroolipelaajat palkkasivat alkujaan henkilöstöä kahviloihinsa levittäen samalla vanhempina käyttäjinä omaa asiantuntemustaan aikansa niin ikään suuryrityksiin, kuten lentokentille, hotelleihin ja ravintoloihin muokaten yleisesti näiden omistajien tapaa ajatella ja toimia. Yrityksistä muodostui tällöin aiempaa roolipelipainotteisempia, mikä houkutteli lisää työntekijöitä ja asiakkaita. Liiketoiminnalleen hyödyllisenä tätä pitäneet yrittäjät siirtyivät hiljalleen muodostamaan roolipelille ominaisia huone- ja yrityskokonaisuuksia entistä enemmän.

Erityisesti aatelisroolipeliryhmä siirtyi myös näihin samoihin aikoihin vastaamaan tähän nopeasti kasvaneeseen kysyntään perustaen omia yrityksiään havaittuaan myös sen, että roolipelimyönteinen yritys olisi aina muita yrityksiä kiinnostavampi sen asiakkaille ja työntekijöille. Tällaisia yrityksiä olivat aikansa kahvilaketjut ja ravintolat, joista olikin vuosien 2011-2013 aikana runsasta ylitarjontaa ja joiden asiakkaista käytiin tuolloin suurta kilpailua eri roolipelikuppikuntien ja muiden yrittäjien välillä. Yritykset kuitenkin olivat vielä tällöin lastenkengissä, sillä ne työllistivät lähinnä toisia roolipelihahmoja tai sellaisiin sidoksissa olleita muita hotellin käyttäjiä, josta koostui myös niiden tuolloinen monenkirjava asiakaskunta.

Vuonna 2014 tämä muuttui, kun aatelisroolipeli toi tavallisille käyttäjille mahdollisuuden työllistyä Habbo hotellin sisällä toimivassa hotelliyrityksessä, joka oli ensimmäinen aatelisroolipeliryhmän omistuksessa ollut suuryritys. Työntekijöiden palkanmaksu muuttui tällöin turvatuksi, ja ammattimaiselle henkilökunnalle annettiin entistä enemmän painoarvoa, ja tämän myötä suurempi korvaus tehdystä työstä kuin koskaan aikaisemmin. Antoi tämän myös tulevina vuosina samalla suuntaa sille, että paljonko esimerkiksi ammattimaisen tarjoilijan keskivertopalkka Habbo hotellissa tulisi olemaan.

Roolipeliryhmille aikanaan ominaisena pidettyä kahvilakulttuuria yritettiin omissa piireissään vielä tekohengittää, mutta ahtaat tilat ja huono palvelun laatu toivat asiakkaat mieluummin tällaisiin vastaaviin suuryrityksiin, joilla oli varaa tarjota asiakkailleen enemmän elämyksiä. Kahvilakulttuuri kuoli useiden vuosien läsnäolonsa jälkeen vuonna 2015, vaikka yrittäjiä on riittänyt tämän jälkeenkin, satojen asiakkaiden viikkoasiakasmäärät eivät olleet enää entisellään tämän jälkeen. Suuret yrityskompleksit tappoivat kahvilakulttuurin tarjoamillaan hienouksilla, palvelunsa laadulla sekä monipuolisuudella.

Tavarakauppa on ollut aina suuri osa Habbo hotellia, mutta sekin muutti muotoaan samalla tavoin ammattimaisemmaksi vuonna 2014, kun nykyinen arpajaissääntö astui hotellissa voimaan. Erityisesti vanhat pelaamoyrittäjät ja peluuttajat joko poistuivat tai siirtyivät mukaan tavarakauppaan entistä enemmän. Aikaisemmilla voitoillaan useimmat edistykselliset ryhtyivät haalimaan uusia, mutta erityisesti vanhoja tavaroita kymmeniä, ellei satojakin yksilöitä. Tämä onkin nostanut hotellin tiettyjen tavaroiden hintoja suuresti viime vuosikymmenen aikana, ja nykyään vanhoista tavaroista on jatkuvasti pulaa tämän vuoksi.

Tavarakauppa tulee oletettavasti jatkamaan nousujohteista kulkuaan, sillä Habbo hotelli on tuonut jatkuvasti myös uusia ja entistä käytännöllisempiä tavaroita hotelliin. Näin myös uudet tavarakauppiaat ovat päässeet kiinni näihin sarjoihin, ja tavarakauppa kukoistaa edelleen hotellissa. Vaikka erityisesti vanhojen tavaroiden hinnannousua on käytännössä mahdotonta estää, niin on tämä puolestaan luonut yhteisöllisyyttä uusissa ja vanhoissa tavarakauppiaissa, jotka ovat onnistuneet luomaan nykyään eri synergioita tavarakaupassa.

Yhteisöllisyys koskee nykyistä yrittämistä hotellissa. Vanhat yrittäjät ovat tehneet tilaa uusille, ja toiset ovat jopa lähteneet auttamaan uusia ja aloittelevia yrittäjiä antaen uusille tulokkaille mahdollisuuden toimintaan. Niin kauan kuin hotellissa on yhteisöllisyyttä, on myös yrittäjyyttä.

 

C.G.

Kirjoittajalla on yli vuosikymmenen kokemus tavarakaupasta ja ammattimaisesta yritystoiminnasta Habbo hotellissa.

Create Your Own Website With Webador