Kuukausikolumni: Sukupuolitasa-arvo - Toteutuuko se aatelistossa?

Published on 1 March 2020 at 17:25

Kautta aikain Habbo hotellin aatelisto on ollut naisvaltainen ja naisjäsenten osuus aatelistosta on tälläkin hetkellä suurempi kuin miesten vastaava. Toteutuuko sukupuolitasa-arvo aateliston riveissä ja onko miespuolisia aatelisia syrjitty?

Sukelletaan hetkeksi Habbo hotellin aatelisten historiaan, sillä hyvä historiantuntemus on aiheen avaintekijöitä. Aateliston aikaisempina vuosina suvun johtohenkilöllä oli tapana määritellä sukupuoliasia sukunsa perhesuhteiden hyväksi, kuitenkin tulevaa sukunsa jäsentä huomioiden ja tarkasti kuunnellen. Asioiden summa oli vähintäänkin kirjava: Kenelle olisi ollut tarvetta tuoda sukuun uusi 'kumppani' tai kuka seuraavaksi tulisi poistumaan dramaattisesti estradilta. Tämä varsin tärkeäksi koettu asia on siis nojannut aikojen alusta asti aateliston roolipelilliseen habitukseen enemmän, kuin siihen mikä hahmon takana olevan käyttäjän todellinen sukupuolistatus on ollut.

Useiden vuosien aikana ylintä valtaansa aatelistossa käyttänyt sekä aateliston koko identiteetin perustaja Rosemary Sinclair, (aiemmin King, myöhemmin Bordeaux, Zito, DeSouza) toimi aikansa esikuvana aatelisille ja Habbo hotellin aateluuden koko ideologialle. Aateliston uusien tulokkaiden nojatessa tähän kantaäitinsä aaterakennelmaan, tarkoittiko Rosemary kuitenkaan tietoisesti rakentaa itsestään ihannetta, jota uudet aateliset seuraisivat vielä vuosien jälkeen? Kyllä ja Ei: Aatelisto rakentui kyllä sen perustajan ihanteiden ympärille, mutta ei kuitenkaan  Rosemaryn itsetietoisesti tarkoittamalla tavalla. Nimittäin lujan sosiaalisen habituksen omanneen Rosemaryn tarkoituksena ei ollut, että häntä seuraisivat lukuisat Habbo hotellin käyttäjät, ketkä hänen asettamien tapojen sijaan apinoisivat suoraan häntä itseään. Näihin käyttäjiin lukeutui henkilöitä, ketkä erottautuivat aateliston valitusta johtajasta vain heikoilla älynlahjoilla ja tyylittömyydellä.

Itsestään näitä Rosemaryn 'miniversioita' luoneet oman aikansa tulokkaat ja näiden seuraajat, yrittivät nojata ihailemaansa esikuvaan ainoalla tavalla, jonka kokivat osaavansa. Ja ulkokuoreltaan he muistuttivatkin pitkälti arvostamansa johtajaa. Ei siis ole tuulesta temmattua, etteikö tämä apinointi olisi vaikuttanut aateliston naisjäsenten suureen kestosuosioon läpi sen historian.

Juuri tämä on heikentänyt kokonaisvaltaisesti miespuolisen aateliston edustusta, joka on tehnyt aatelismiehistä lähinnä aisankannattajia. Edustuspuolisoiksi tai muuksi käsikassaraksi sopineet aatelismiehet ovatkin jääneet historiaan lähinnä jeesmiehinä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Nämä jeesmiehet siis voivat katsoa tässä asiassa itseään peilistä ja arvioida asemansa täysin uudelleen tulevaisuudessa, ellei tämä kyseinen yksilötyyppi kuole sukupuuttoon sitä ennen.

Asia ei siis ole ollut täysin mustavalkoinen: Osittain aateliston ihanteet ovat sekoittaneet tämän tasa-arvoista rakennetta alusta asti, mutta myös sen miesjäseniä tulee syyttää heikosta yrityksestä muuttaa tätä vallinnutta asetelmaa. Kaikkiaan asetelma ei ole laisinkaan todellisuuteen perustuva ja luonnollinen, sillä valitettavasti oikeassa maailmassa miehen asema on edelleen trumpmaiseen sävyyn varsin patriarkaalinen. Tästä seurauksena voin ainakin myöntää Habbo hotellin aateliston olevan edelläkävijä naisasiain eteenpäin viemisessä. Entä sitten se tasa-arvoisuus? Jos et ymmärtänyt jo aikaisemmin, Ei, todellista tasa-arvoisuutta ei ole koskaan ollut aateliston mies- ja naisjäsenten välillä, sillä aateliston valtarakennetta on aina dominoinut sen naisjäsenet. Tämän vuoksi tasa-arvolle ei ole vain yksinkertaisesti ollut tilaa. Miesjäsenet eivät ole toistaiseksi koskaan pystyneet ottamaan aatelistossa sellaista roolia, joka heidän olisi pitänyt ottaa. Ja nyt voi olla liian myöhäistä.

 

C.G.

Create Your Own Website With Webador